Etter å ha sett værmeldingene for helgen, hadde jeg planlagt å bake brød i dag. Jeg har bare et halvt brød igjen siden siste bakst, så det var selvfølgelig en medvirkende årsak, men regnværsdager er perfekte å bake brød i.
Brødbaking gjør meg alltid litt nostalgisk, og bringer frem mange minner, som uten unntak er gode minner.
Jeg kommer fra et hjem med utearbeidende foreldre, så jeg er ikke vokst opp med kun hjemmebakt brød. Til jul var det både julstomp og vørterbrød, men sånn til hverdags var det like gjerne kneipp og annet kjøpebrød som det var hjemmebakt. Jeg var kanskje i tenårene når det ble mer en vane enn et unntak, etter det jeg kan huske. Men det jeg kan huske, er at hjemmebakt brød var ekstra stas. Og hos bestemor, der vanket det store hvetebrødskiver med sirup eller smør og sukker på, i mang en anledning. Det var alltid populært.
Som sagt, omtrent da jeg kom i tenårene, så ble det veldig populært med skikkelig grovbakst, og mor kastet seg på bølgen. Ingers rugbrød gikk som en farsott over landet, og for å bruke min søsters uttrykk, så lignet veldig mye av brødet på meiseboller. Det var helkorn og grovmalt i alle varianter. Dette var før speltbølgen, men solsikkefrøene fant veien inn fra fuglebrettet og opp i brøddeigen, om enn ikke bokstavelig. Jeg frydet meg. Søstera mi var mer lunken til helkorn.
Jeg begynte å bake brød da jeg flyttet til Koppang, et vakkert lite sted i Stor-Elvdal, i Østerdalen. Det startet vel med at i Koppang barnehage, der var det å bake brød en av oppgavene til gørtidligvakta. Gørtidligvakta var den ene personen som begynte klokka 7, og som åpnet barnehagen for dagen. Kjøkkenet lå midt i barnehagen, og jeg kan fremdeles huske den gode stemninga med noen få barn som spiste frokost rundt kjøkkenbordet mens jeg bakte brød og kokte kaffe på kjel. Det hendte at en og annen foreldre tok seg tid til en kaffekopp også. Det var skikkelig godstemning, og en fin start på dagen.
Brødbakinga i barnehagen inspirerte til baking hjemme, og grunnoppskriften fikk jeg av mor. Etter hvert ble den mer en forholdsberegning mellom mengde væske og mel, og etter hvert er det bare mengden vann og olje som jeg har beholdt av originaloppskriften.Resten er på slump, og handler om ønsket konsistens på deigen. Jeg plukket også opp litt tips fra mine kolleger i barnehagen på Koppang, og har fremdeles potetmospulver i deigen for å få brødet mer saftig.
Jeg har aldri brent brød, men det var et par ganger jeg bare skulle løpe på butikken for å kjøpe avisen mens deigen hevet, der tiden løp litt fra meg og deigen hadde est over bakebollen da jeg kom hjem. Det er læring det å.
Som dere skjønner så er det mange gode minner som går som en film i hodet når jeg baker brød. Men den praktiske delen av bakingen er også en god ting. Å kna en brøddeig er god trim, og du får ut energi. Den bløte og varme deigen føles mer behagelig enn klissete og det er alltid stas når mengden mel er akkurat passe til at deigen slipper taket i bakebollen. Da er den slik jeg vil ha den.
Spenningen rundt hvor godt den hever er også til stede, hver gang. Var det litt for varmt vann for gjæren? Utbakingen og om det er passe mengde deig til formene burde være plankekjøring, men det er aldri helt gitt. Etterhevingen og stekingen like så. Dette handler sikkert om type mel, eltingen, varmen. Det er alltid små jokere i brødbaking. De ukjente faktorene som også gjør at brødet aldri smaker helt det samme.
I høst bakte jeg brød med ferske blåbær i. Da ble det gjenhør med gamle smurfehits, for det skal rett å slett ikke så stor mengde mengde med blåbær til før både deig og hender blir ganske så blå. Det ble gode brød da.
Nå har deigen min hevet mens jeg har sittet her og mimret. På tide å bake ut og sette til etterheving. Og om en drøy times tid så vil vel lukten av nybakt brød begynne å spre seg i leiligheten. Jeg gleder meg. Og mest av alt gleder jeg meg over at jeg kan fryde meg over sånne enkle hverdagsgleder.